Få hjælp og sparring

Linkbuilding fra de stærkeste sider i indland og udland

De rigtige links, der peger på din hjemmeside kan forbedre din synlighed markant.

Få hjælp til jeres linkbuilding

For at blive synlig i søgeresultaterne har du brug for links til din hjemmeside.

Et indgående link er en form for anbefaling, og anbefalinger kan man ikke få for mange af.

Linkbuilding er ikke bare én ud af flere hundrede forskellige rankingfaktorer, men uden sammenligning dén vigtigste enkeltstående faktor inden for søgemaskineoptimering. Med andre ord kommer du ikke udenom linkbuilding, hvis du har et mål og et ønske om at rangere højere i søgemaskinerne.

Jeg har i snart et årti hjulpet danske B2B og B2C virksomheder med at bygge både autoritære og relevante links, der har skaffet topplaceringer og øget omsætning. Med en strategisk, langsigtet og passioneret tilgang til linkbuilding vil jeg også kunne hjælpe dig og din forretning med at vækste organisk.

Søren Skriver

Digital Marketing Specialist

+10 års erfaring med digital markedsføring.

Derfor betaler det sig at investere i linkbuilding

Som hjemmesideejer og forretningsdrivende bør du investere i linkbuilding med henblik på at synliggøre din hjemmeside i søgeresultaterne.

Google belønner hjemmesider med godt indhold og stærke backlinks med attraktive placeringer, så hvis ambitionen er at blive positioneret i toppen af søgeresultaterne, så skal der links til – vel at mærke gode links.

Med linkbuilding har du mulighed for at opbygge autoritet på din hjemmeside, og netop autoritet er en ubeskrivelig vigtig ting, når målet er at vinde topplaceringer. Jo mere autoritær din hjemmeside er i søgemaskinernes øjne, desto mere synlighed vil den få i søgeresultaterne. Derfor er det alfa og omega, at du på den ene eller anden måde får andre hjemmesider til at linke til din hjemmeside.

Det ér muligt at søgemaskineoptimere en hjemmeside uden linkbuilding, men mine mange års erfaring og ekspertise viser, at links er dét, der flytter allerflest placeringer. Derfor giver det mening at prioritere linkbuilding højt.

Jeg bygger links, der giver topplaceringer og et boost i omsætningen

Forstår du vigtigheden af linkbuilding, men har du ikke tiden og / eller kompetencerne til at sidde med det selv, så vil jeg gerne byde ind med mine kompetencer, knowhow og ekspertise.

Ved at have arbejdet dedikeret med linkbuilding i mange år ved jeg, hvad der fungerer, og hvilke tiltag der giver mest værdi for pengene. Det betyder, at du får backlinks, der ikke kun ser godt ud på papiret, men som rent faktisk skaber værdi for din forretning – i form af øget synlighed og øget omsætning.

Linkbuilding kan gribes an på mange måder, hvor nogle strategier er forbundet med højere risiko end andre. Min erfaring viser, at de bedste resultater skabes ved at være langsigtet, tålmodig og kvalitetsorienteret, hvorfor det er denne strategi, jeg praktiserer i mit arbejde med linkbuilding og søgemaskineoptimering i det hele taget.

Skal jeg hjælpe dig med at analysere de bedste linkmuligheder inden for netop din branche? Og skal jeg hjælpe dig med at skaffe links fra disse relevante og autoritære medier? Så tag fat i mig for at få en skræddersyet løsning med afsæt i din virksomhed, dine målsætninger og dit budget.

Hvad er et godt link?

Et link er ikke bare et link.

Værdien af et link afhænger af en række forskellige faktorer. Helt konkret bestemmes værdien af følgende:

  • Relevans
  • Domænestyrke
  • Autoritet

De bedste links er altså links fra relevante hjemmesider med høj autoritet og domænestyrke. Disse linkmuligheder hænger ikke på træerne, men de findes, og jeg kan hjælpe dig med at få fingrene i dem.

Google kigger i dag – modsat tidligere – på kvalitet til fordel for kvantitet. Det har den konkrete betydning, at antallet af backlinks ikke er afgørende for en hjemmesides placering. I princippet vil du derfor kunne rangere lige så godt eller bedre med 10 gode links som med 100 dårlige links.

I de kommende afsnit kan du læse lidt om, hvad henholdsvis relevans, domænestyrke og autoritet indebærer.

Relevans

Relevante links er som udgangspunkt gode links. Som hjemmesideejer bliver du nemlig belønnet for at have backlinks fra relevante nyhedsmedier, blogs, fora, communities m.v. Kunsten er at skaffe links fra hjemmesider, der emnemæssigt minder meget om ens egen hjemmeside.

Sælger du f.eks. tennisudstyr på nettet, så vil links fra tennisklubber og digitale tennisfællesskaber være guld værd for dig. Et link fra et sportsmedie, der bl.a. skriver om tennis, vil dog også være relevant.

Foruden hjemmesidens niche, så afhænger linkets relevans af selve artiklen og af ankerteksten. For at gøre et link så relevant som muligt, så skal der udarbejdes en søgemaskineoptimeret tekst (linkbuilding tekst), hvor der inkorporeres de vigtigste keywords. Endvidere er valg af ankertekst vigtigt, idet ankerteksten er med til at fortælle søgemaskinerne, hvad din hjemmeside omhandler.

Opsummeret – dette betyder noget i forhold til linkets relevans:

  • Hjemmesidens emne (jo bedre emnemæssigt match, desto mere relevant)
  • Linkbuilding artiklen (relevansen kan øges ved at inkorporere relevante keywords)
  • Valg af ankertekst (kan hjælpe søgemaskinerne med at forstå, hvad der linkes til)

Domænestyrke

Det er altid hensigtsmæssigt at gå efter at bygge links fra stærke hjemmesider, men hvad er definitionen på en stærk hjemmeside?

En hjemmesides styrke afgøres af flere forskellige ting.

Førhen var det muligt at vurdere en hjemmesides styrke på baggrund af den oplyste PageRank, men da Google har fjernet den offentlige adgang til PageRank data, så er det ikke længere muligt at vurdere styrken ud fra dette.

For at vurdere en hjemmesides styrke kan man med fordel benytte sig af tredjepartsværktøjer. Det gør jeg, når jeg skal vurdere domænestyrken på en given hjemmeside. Via værktøjer som Ahrefs, Moz og Majestic er det muligt at lave en vurdering af hjemmesidens styrke med udgangspunkt i følgende:

  • DR (Domain Rating)
  • TF (Trust Flow)
  • UR (URL Rating)
  • Backlinks (antal indgående links til den givne hjemmeside)
  • Referring domains (antal domæner, der linker til den givne hjemmeside)
  • Organic keywords (rangerer hjemmesiden på mange søgeord, så er det typisk et tegn på, at hjemmesiden er vellidt af søgemaskinerne)

Opsummeret har mange parametre indflydelse på, hvor stærk den side du undersøger er. DR, TF og UR er faktorer, der kan vurderes forskelligt fra værktøj til værktøj, mens backlinks og referring domains typisk vil være angivet til det samme, uanset hvilket værktøj du benytter.

Som hjemmesideejer skal du stræbe efter at få links fra hjemmesider, der har mange links fra autoritære hjemmesider. Den styrke og autoritet bliver nemlig ført delvist videre til din hjemmeside, hvis du får et link fra den givne hjemmeside.

Autoritet

Sidst, men ikke mindst er det værd at kigge på hjemmesidens autoritet. Alle faglige undersøgelser peger nemlig på, at links fra autoritære hjemmesider kan være den direkte billet til bedre placeringer i søgeresultaterne.

Google kigger på en række forskellige faktorer, når de skal vurdere en hjemmesides autoritet. Disse faktorer har de implementeret i deres komplicerede algoritme. Helt kort og godt gælder det, at jo mere tillid søgemaskinerne har til den givne hjemmeside, desto mere værdi vil et link fra denne hjemmeside give. Derfor giver det mening at lave en vurdering af en hjemmesides autoritet.

En hjemmesides autoritet vurderes bl.a. på baggrund af følgende faktorer:

  • Domænealder (søgemaskinernes tillid til domænet stiger som regel i takt med domænets alder)
  • Sociale signaler (det er et plus, hvis brugerne interagerer med hjemmesidens indhold på de sociale medier – via likes, delinger og kommentarer)
  • Organisk trafik (høj organisk trafik er ligeledes et sundhedstegn og et tegn på autoritet)
  • Brandsøgninger (virksomheder og hjemmesider, der bliver søgt meget efter vil have lettere ved at vinde tillid hos søgemaskinerne)

Betyder linkets placering noget?

Ja, det har en vis betydning, hvor dit link bliver placeret på den givne hjemmeside.

Værdien af linket kan variere, alt efter om linket er placeret i selve brødteksten, eller om der linkes til din hjemmeside fra afsenderens footer, widget e.l. Som udgangspunkt har links, der er placeret i den øverste del af indholdet den største værdi. Google vil helt naturligt tilskrive et link mere værdi, hvis det er fremhævet højt oppe på siden i stedet for at være skjult i bunden.

Får du et link fra en underside med flere udgående links, så skal du så vidt muligt forsøge at få implementeret dit link højere end de andres.

For at skabe en naturlig linkprofil vil det dog selvfølgelig give mening, at man har links fra både footere, menuer, artikler osv.

Antal udgående links er også en relevant faktor

Som vi kort kom ind på i forrige afsnit, så er det ikke usædvanligt, at en hjemmeside linker ud til mere end én hjemmeside fra samme underside. Det er ikke desto mindre noget, du skal være opmærksom på, da værdien af dit link bl.a. afhænger af, hvor mange hjemmesider du skal dele linkjuicen med.

Bliver der foruden din hjemmeside linket til tre hjemmesider, så får du kun 1/4 af linkjuicen. Dermed ikke sagt, at linket er værdiløst, men det gør linkværdien lavere, at linkjuicen deles med andre hjemmesider.

Værd at vide:

  • Jo færre hjemmesider der linkes til, desto mere værdifuldt er dit link
  • Links fra hjemmesider med mange udgående links er mindre værd, men ikke værdiløse

Nofollow eller dofollow links?

Inden for links er det meget normalt at tale om henholdsvis dofollow og nofollow links. Google betragter et dofollow link som en anbefaling og vil derfor tilskrive denne type link værdi, hvorimod nofollow link ikke tilskrives nogen egentlig værdi af søgemaskinerne.

Flere studier peger på, at nofollow links godt kan overføre noget autoritet til din hjemmeside, hvorfor de ikke nødvendigvis er helt værdiløse. Derfor kan nofollow links fra autoritære hjemmesider som Wikipedia og Den Store Danske godt have en vis værdi.

For at skabe en naturlig linkprofil bør man have både dofollow og nofollow links til ens hjemmeside. Fordelingen kunne f.eks. hedde 70/30 til dofollow linkets favør. Der er ikke noget facit, men ethvert naturligt website har både dofollow og nofollow links.

For at finde svar på, om dit backlink er dofollow eller nofollow, så kan du enten benytte dig af en extension via din browser eller alternativt dykke ned i kildekoden.

Sådan undersøger du et link:

  • Højreklik på linket
  • Klik på Undersøg
  • Kig efter tagget nofollow (står der <a rel=”nofollow”, så vil der være tale om et nofollow link, der modsat dofollow linket, ikke tilskrives værdi)

Der findes to former for linkbuilding

Linkbuilding er en bred betegnelse, der helt overordnet dækker over to forskellige discipliner.

Der er naturligvis tale om henholdsvis intern linkbuilding og ekstern linkbuilding. Det er vigtigt at forstå forskellen på disse to former for linkbuilding, da det skal gribes an på forskellige måder. I de kommende to afsnit bliver du kort introduceret for de to former, så du ikke længere skal undre dig over, hvad der adskiller henholdsvis intern og ekstern linkbuilding.

Intern linkbuilding

Intern linkbuilding er den form for linkbuilding, der finder sted på din egen hjemmeside. Hele pointen med intern linkbuilding og interne links er at hjælpe dine besøgende og potentielle kunder rundt på din hjemmeside. Det kan du gøre ved at linke frem og tilbage fra dine forskellige undersider.

Interne links hjælper ikke kun brugerne, men kan også hjælpe søgemaskinerne med at kæde din hjemmesides indhold sammen. Driver du f.eks. en garnwebshop, hvor du på forsiden har en lang tekst om forskellige garntyper, så kan du med fordel linke til nogle af de forskellige garntyper, hvis du har skabt forskellige undersider til disse. Fra undersiderne kan du linke til relaterede garntyper, ligesom du kan linke til relevante produkter.

På den måde får du skabt en rød tråd på din hjemmeside, hvilket bliver belønnet af både brugerne og søgemaskinerne. Med en god intern linkstruktur vil søgemaskinerne være mere tilbøjelige til at forstå din hjemmesides indhold, ligesom brugerne vil være mere tilbøjelige til at købe dine produkter eller ydelser, hvis du ved hjælp af interne links får ført dem til den rigtige side.

Ekstern linkbuilding

Ekstern linkbuilding er den form for linkbuilding, der finder sted eksternt. Her gælder det om at bygge links fra eksterne hjemmesider. Den eksterne linkbuilding er den mest effektive af de to former. Derfor er det også noget, jeg anbefaler alle mine kunder at bruge energi og ressourcer på.

En god intern linkstruktur er som nævnt vigtig for en hjemmesides søgemaskineoptimering, men det kan sjældent stå alene. Du har også brug for, at der bliver linket til din hjemmeside fra eksterne hjemmesider, hvorfor arbejdet med ekstern linkbuilding er uundgåeligt.

Hvad indebærer en god linkbuilding strategi?

For at få succes med linkbuilding og søgemaskineoptimering i det hele taget har du brug for en god linkbuilding strategi.

Uden en egentlig strategi kan du hurtigt komme til at falme i blinde, og i værste fald gør dine tiltag mere skade end gavn. Derfor betaler det sig at sætte sig ned og udarbejde en egentlig linkstrategi.

En velfungerende linkstrategi skal indeholde en handlingsplan med en gennemgang af de metoder, der skal benyttes for at skaffe de links, der på baggrund af ens analyse og vurdering kan skaffe topplaceringer. En linkstrategi skal i øvrigt tage udgangspunkt i din virksomhed og i din branche.

Dette kan indgå i en linkstrategi:

  • Analyse af konkurrenternes linkprofiler (kan være en fantastisk inspirationskilde)
  • Taktikker til at skaffe lettilgængelige links (lavthængende frugter)
  • Anbefalinger til optimering af intern linkstruktur
  • Idéer til linkbait (du skaber godt indhold, som folk har lyst til at dele)
  • Forslag til fordeling af henholdsvis dofollow og nofollow links
  • Tjekliste til udarbejdelse af linkbuilding tekster
  • Prioritering af opgaver

.. og meget mere!

Ønsker du hjælp til at udarbejde den ultimative linkstrategi, så ræk ud til mig. Jeg tilbyder en 100 % unik og skræddersyet linkstrategi til dit firma. Jeg kan også hjælpe med at eksekvere på handlingsplanen.

Linkbuilding guide: Sådan kommer du i gang med at bygge links

Er din hjemmeside spækket med godt indhold, men udebliver den organiske trafik, så kan det meget vel skyldes, at du mangler gode links.

I så fald bør du prioritere at få bygget nogle stærke, autoritære og relevante links.

Linkbuilding er – bl.a. som konsekvens af mere avancerede algoritmer – sværere at gå til end for bare fem år siden, men følger du min linkbuilding guide, så er jeg sikker på, at du kan få bygget nogle rigtig fine links. Allerede nu kan jeg afsløre, at man ikke nødvendigvis behøves at have et stort budget for at skabe resultater med linkbuilding. Der er nemlig rig mulighed for at bygge links for få eller ingen midler. Brug blot mine bedste linkbuilding tips.

Google linkbuilding kan bl.a. gribes an som beskrevet herunder:

  1. Vægt kvalitet højere end kvantitet – Flere links er ikke nødvendigvis lig med bedre placeringer. I hvert fald giver det mening at vægte kvaliteten højere end kvantiteten, da det er relevansen og styrken, og ikke antallet, af links, der er afgørende for, hvorvidt du får de ønskede topplaceringer. Derfor bør dit fokus snarere være at bygge gode links end mange links. Hvis du kan få mange, gode links, så vil det selvfølgelig være det bedste.
  2. Brug dit netværk – Du kan få rigtig mange fine links uden at betale en krone ved at bruge dit netværk. Det vil især være oplagt at bruge sit professionelle netværk, når man arbejder med linkbuilding. Du vil med al sandsynlighed kunne få både kunder, leverandører og andre interessenter til at linke til din hjemmeside. Måske kan du kvittere med en god udtalelse eller en anden tjeneste, hvis god karma altså ikke er nok.
  3. Brug krudt på outreach linkbuilding – Mestrer du outreach linkbuilding, så kan du få nogle virkelig stærke links, som dine konkurrenter vil få mere end svært ved at kopiere. Første step er at få udarbejdet noget unikt og brugbart indhold – det kunne f.eks. være en infografik, en smart beregner eller en e-bog. Derefter skal du afsøge markedet for blogs og øvrige hjemmesider, der kunne finde interesse i dit indhold. Du skal nemlig overbevise blogejerne og hjemmesideejerne om, at dit indhold er så godt, at de er nødt til at linke til det. Inden for dansk linkbuilding fylder netop outreach linkbuilding mere og mere af én åbenlys grund; det virker.
  4. Køb linkbuilding, men brug midlerne fornuftigt – Skal du have held med at vælte dine konkurrenter af pinden, når vi taler organiske placeringer, så kommer du nok ikke udenom at købe links. Efterhånden kan der købes links fra de fleste hjemmesider på den ene eller anden måde. Nogle medier sælger såkaldte advertorials (reklame i redaktionelt indhold), andre sælger forsidelinks, mens helt tredje sælger footerlinks.

Linkbuilding priser: Hvad koster linkbuilding?

Prisen for professionel linkbuilding afhænger af en lang række faktorer.

En ting er dog sikkert; du kan komme i gang med at bygge links uanset dit budget. Endvidere kan jeg afsløre, at mine priser befinder sig på et niveau, hvor de fleste virksomheder kan være med. Med afsæt i dit budget og dine målsætninger finder vi en løsning, der fungerer for din virksomhed.

Prisen for linkbuilding vil bl.a. afhænge af følgende:

  • Dine forventninger og målsætninger
  • Dine ønsker og præferencer
  • Din branche

Hvad end du blot har brug for en håndfuld nye links, eller om du er interesseret i et længerevarende linkbuilding samarbejde, så kan jeg byde ind. Skriv eller ring for at få et uforpligtende tilbud på linkbuilding.

Spørgsmål og svar om linkbuilding

Hvad er linkbuilding?

Linkbuilding er den vigtigste gren inden for søgemaskineoptimering, hvor du aktivt går ind og bygger links til din hjemmeside med henblik på at fremme hjemmesidens synlighed i søgemaskinerne. Linkbuilding kan også praktiseres internt på ens hjemmeside – i dette tilfælde taler vi om intern linkbuilding.

Hvordan laver man linkbuilding?

Du kan arbejde med linkbuilding på rigtig mange forskellige måder. Inden for linkbuilding kan man bl.a. bygge links ved hjælp af broken linkbuilding, outreach linkbuilding, content marketing og meget mere. I alle tilfælde vil målet være det samme; at skaffe gode links, der flytter placeringer.

Hvorfor arbejde med linkbuilding?

Der er utallige eksempler på, at man med kvalitetsorienteret linkbuilding kan skabe både øget synlighed, trafik og i sidste ende omsætning. Det bør være grund nok til enten selv at arbejde med linkbuilding eller alternativt outsource det til et bureau eller en freelancer.

Ønsker du, at din hjemmeside skal fremgå i toppen af søgeresultaterne, når dine potentielle kunder søger efter dine kerneydelser- eller varer, så er linkbuilding umuligt at komme udenom.

Er linkbuilding pengene værd?

Ja, i langt de fleste tilfælde vil linkbuilding være alle pengene værd. Linkbuilding skaber sjældent her-og-nu resultater, men på sigt vil udgifterne til linkbuilding være givet godt ud. Du vil nemlig kunne tjene din investering hjem rigtig mange gange, hvis du griber din linkbuilding an på den rette måde.

Søren Skriver

Digital Marketing Specialist

+10 års erfaring med digital markedsføring.