Få hjælp til SEO
SEO (Search Engine Optimization eller søgemaskineoptimering) er et markedsføringsfænomen, som alle virksomhedsejere og markedsføringsafdelinger bør kende til og arbejde aktivt med.
Søgemaskineoptimering handler nemlig om at optimere sin hjemmeside – både internt og eksternt – med henblik på at sikre attraktive placeringer i søgeresultaterne. Topplaceringer i søgeresultaterne giver kunder og penge i kassen, og derfor er netop søgemaskineoptimering værd at investere tid og penge i.
Okay, allerede nu har du fået en vis forståelse for, hvad det går ud på, men vi kan selvfølgelig ikke stoppe allerede her. Søgemaskineoptimering er nemlig en smule mere kompliceret end som så. Det handler om optimering af din hjemmeside både internt og eksternt, men hvordan du mere konkret skal gribe denne optimering an, er du nødt til at sætte dig grundigt ind i.
Her på siden præsenteres du for den ultimative guide om SEO. Vi kommer først og fremmest forbi, hvilke overordnede ting der har betydning for din hjemmesides placeringer i søgeresultaterne. Derudover vil du få en masse gode råd til at søgemaskineoptimere din hjemmeside, du vil blive præsenteret for professionelle værktøjer, og du vil kunne læse, hvorfor det er en god idé at investere i søgemaskineoptimering i det hele taget.
Søren Skriver
Digital Marketing Specialist
+10 års erfaring med digital markedsføring.
Hvad er SEO?
SEO er den velkendte forkortelse for Search Engine Optimization, der også blot kan oversættes til søgemaskineoptimering.
Navnet i sig selv siger faktisk en del om, hvad det går ud på – du optimerer nemlig din hjemmeside mod søgemaskinerne. Det er nemlig i din interesse, at din hjemmeside dukker op i søgeresultaterne, når der bliver søgt efter de varer eller ydelser, som du sælger i din forretning.
SEO er måske ikke en decideret markedsføringsform, men snarere en markedsføringsmetode, der skal hjælpe dig med at skaffe flere besøgende (og kunder) via de organiske søgeresultater. Som hovedregel skal man gerne være at finde på side 1, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at kunne drive en vis trafikmængde.
SEO har i princippet eksisteret lige så længe som søgemaskinerne. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at måden man arbejder med søgemaskineoptimering på i dag er meget anderledes end for blot fem år siden. Det skyldes, at Googles algoritmer konstant ændrer sig, og man er nødt til at rette sig ind efter dette, hvis man vil gøre sig forhåbninger om topplaceringer.
Søgemaskineoptimering er ingen let vej til flere kunder, men det er til gengæld noget, der kan give en høj ROI (Return On Investment), hvis man griber det rigtigt an. Spørgsmålet er så bare, hvilke elementer man skal fokusere på. Dette skal jeg nok gøre dig meget klogere på i denne store og omfattende guide.
Hvilke elementer består søgemaskineoptimering af?
SEO – og de mange discipliner inden for dette – kan godt virke meget overvældende. Der er nemlig rigtig mange knapper, man kan skrue på, når målet er at rangere bedre i søgeresultaterne.
For at gøre det mere overskueligt vil jeg gerne fortælle dig, hvilke overordnede elementer søgemaskineoptimering består af. Nogle elementer har typisk en større effekt end andre, men som udgangspunkt bør man prioritere alle tre dele, hvis man vil have de bedste forudsætninger for at gøre sig populær hos Google og de andre søgemaskiner.
Her er de overordnede elementer inden for søgemaskineoptimering:
- Teknisk SEO (din hjemmeside skal fungere på den tekniske front – hastighed, responsive osv.)
- Content SEO (hjemmesiden skal være spækket med godt content i form af tekster, billeder osv.)
- Linkbuilding SEO / autoritet SEO (den autoritære del handler bl.a. om, hvor mange og hvilke links der peger ind på din hjemmeside – her refereres der til linkbuilding)
I forhold til rækkefølgen, så er det ikke helt tilfældigt, at jeg har placeret teknisk SEO øverst og linkbuilding SEO nederst ovenfor. Det skyldes nemlig, at teknisk SEO er et rigtig godt sted at starte, når man skal søgemaskineoptimere en hjemmeside. Den tekniske del handler om din hjemmeside og dens performance – spiller denne del ikke, så er det ikke sikkert, at de ønskede placeringer vil blive realiseret. Det er nemlig rigtig vigtigt med et solidt fundament, og dette skabes ved at sørge for, at hjemmesiden spiller på samtlige parametre.
Når den tekniske del er på plads, så kan man begynde at udarbejde indhold, som de besøgende har lyst til at interagere med. Indhold er mange ting, men især tekstindhold har en positiv indflydelse på ens placeringer i søgeresultaterne. Derfor er det sund fornuft at prioritere at få skrevet en masse SEO tekster. Din hjemmeside vil lige så stille få flere og flere undersider, og disse undersider skal selvfølgelig fremhæves og styrkes gennem linkbuilding. I den anledning gælder det om at få indgående links fra andre hjemmesider – gerne hjemmesider inden for samme branche. Mere om dette lidt senere i guiden.
#1 Teknisk SEO
Teknisk SEO kan, som navnet antyder, godt blive en smule teknisk, men det er ikke desto mindre vigtigt, at man ikke undervurderer betydningen af dette hovedelement.
Ens hjemmesides tekniske tilstand har først og fremmest betydning for, om man overhovedet bliver fundet i søgeresultaterne. Er man eksempelvis kommet til at sætte noindex på ens hjemmeside, eller er der andet teknisk, der driller, så er det ikke sikkert, at ens hjemmeside vil dukke op, når man foretager en søgning. Det er mildest talt en katastrofe, at ens hjemmeside ikke bliver indekseret, hvis man netop gerne vil rangere bedre i søgeresultaterne. Derfor er man nødt til at bruge energi på den tekniske del af søgemaskineoptimering.
Teknisk SEO omfatter bl.a. følgende:
- Duplikeret indhold – Duplicate Content (DC) eller på dansk duplikeret indhold er noget, der kan koste værdifulde placeringer og er derfor noget, man skal forsøge at undgå. Google slår typisk hårdt ned på duplikeret indhold, hvorfor det er alfa og omega, at din hjemmeside rummer unikt indhold, der ikke er at finde andre steder på internettet. Indholdet må heller ikke være at finde på flere forskellige URL’er på din egen hjemmeside – f.eks. hvis din hjemmeside kan tilgås via både HTTP og HTTPS. Generelt skal man undgå at genbruge produkttekster og andet indhold.
- Responsive website – For år tilbage kunne du sagtens opnå topplaceringer, hvis blot din hjemmeside var velfungerende set fra en laptop eller stationær computer. I dag skal du dog have en responsive (mobilvenlig) hjemmeside. Opgaven lyder på at skabe en hjemmeside, der tilpasser sig den enhed, hjemmesiden bliver besøgt fra, hvad end det er en smartphone, tablet eller laptop. Google kører i dag med Mobile First, hvorfor det kun er blevet vigtigere, at man har en mobilvenlig hjemmeside.
- Hastighed – Google ved, at brugerne sætter pris på en lav loadtid, når de besøger en hjemmeside, hvorfor netop hastighed er en vigtig rankingfaktor. Google ønsker ikke at sende deres brugere videre til langsomme hjemmesider, hvorfor det kan blive et problem, at din hjemmeside ikke loader hurtigt. Det er svært at sætte et konkret tal på, men optimalt set skal din hjemmeside kunne loades på omkring ét sekund.
- Kodning – Kodningen af din hjemmeside er også en vigtig faktor inden for teknisk SEO. Der er først og fremmest nogle programmeringssprog, som søgemaskinerne har lettere ved at læse og forstå end andre. Helt kort og godt er det din opgave at gøre din kode så effektiv og kompakt som muligt. Du skal muligvis have fat i en udvikler eller programmør i den anledning.
#2 Content SEO
Content SEO er – for de flestes vedkommende – lidt lettere at forstå og sætte sig ind i end føromtalte. Og faktisk har netop indholdsdelen den måske største betydning for din hjemmesides placeringer, hvorfor det giver rigtig god mening at arbejde intensivt med netop indholdet.
Content SEO handler, som du måske har regnet ud, om indholdet på din hjemmeside. Du kan nemlig gennem indhold – hovedsageligt tekstindhold – gøre Google og de andre søgemaskiner klogere på, hvad din hjemmeside og virksomhed beskæftiger sig med. Denne viden skal de bruge for at vurdere, om det giver mening at fremhæve din hjemmeside på visse søgeord.
Den vigtigste form for indhold er tekst, men du kan også bruge billeder, videoer og meget andet indhold til at styrke din hjemmeside SEO-mæssigt.
Content SEO omfatter bl.a. følgende:
- Tekster – Du får mere end svært ved at skaffe de helt sjove placeringer, hvis du ikke får skabt noget unikt og godt tekstindhold. Det er dog vigtigt at understrege, at det snarere handler om kvalitet end kvantitet, når det kommer til søgemaskineoptimeret indhold. Det er derfor bedre, at du får skrevet en fremragende kategoritekst på 1.000 ord, der rummer alt viden om et givent emne end en kategoritekst på 5.000 ord fyldt med gentagelser og irrelevant indhold. Teksterne skal desuden udarbejdes på baggrund af en søgeordsanalyse. Det er nemlig vigtigt, at dine tekster indeholder de ord, som du gerne vil rangere på (uden at det ender i overoptimering).
- Billeder – Du tænker måske, at Google har svært ved at læse billeder, og det har du da også ret i langt hen ad vejen. Der findes dog en måde, hvorpå du kan fortælle Google, hvad et givent billede illustrerer. Løsningen er at udfylde ALT-teksten for hvert billede. ALT-teksten kunne f.eks. være Grøn butterfly af uld, hvis du har uploadet et billede af en grøn butterfly, der er fremstillet af uld. Du kan desuden gøre klogt i at komprimere dine billeder, så de fylder så lidt som muligt og dermed sløver din hjemmeside så lidt som muligt.
- Sidetitler og metabeskrivelser – Skal du have brugerne til at klikke sig ind på din hjemmeside, så er du nødt til at udfylde sidetitlen og metabeskrivelsen for hver eneste underside på din hjemmeside. Sidetitlerne og metabeskrivelserne har ikke en direkte betydning for dine placeringer, men det har betydning for din CTR (Click Through Rate), som er en vigtig faktor.
- Interne links – For at knytte dine undersider sammen og skabe en rød tråd på din hjemmeside er du nødt til at gøre brug af interne links. Det hjælper nemlig søgemaskinerne med at forstå, hvilke undersider der hører sammen, og dette bliver belønnet. Har du f.eks. skrevet en lang guide om butterflies på din hjemmeside omhandlende de forskellige materialetyper, så kan du linke ind til de relevante kategorisider – butterflies af uld, butterflies af silke osv. Du har formentlig fanget pointen.
#3 Linkbuilding SEO / autoritet SEO
Linkbuilding SEO / autoritet SEO er ikke noget, som søgemaskinerne er så glade for at skulle udtale sig omkring, men det er bare en kendsgerning, at det er en ekstrem vigtig faktor. Faktisk er det stort set umuligt at opnå topplaceringer på konkurrenceprægede søgeord, hvis man ikke formår at skaffe indgående links til sin hjemmeside. Autoritet handler dog ikke nødvendigvis udelukkende om linkbuilding. Der kan også opnås en autoritær status på andre måder, men links er klart det, der virker bedst. Du kan blive klogere på dette herunder.
Linkbuilding SEO / autoritet SEO omfatter bl.a. følgende:
- Earned links – Earned links er uden tvivl de links, man allerhelst vil have. Det er nemlig som regel de links, der har den mest positive effekt i forhold til SEO. Man taler om, at man har skabt et earned link, hvis man – gennem godt indhold – har haft held med at få et link fra en eller flere hjemmesider uden selv at have rakt ud. Det er en gratis måde at få links på, men ofte er det lettere sagt end gjort at få denne type links.
- Acquired links – Der findes naturligvis også acquired links. Det er links, som du har opnået på mindre naturlig vis. Der findes mange forskellige former for acquired links, men det centrale er, at du har gjort noget aktivt for at få disse links – f.eks. ved at købe et sponsorat, ved at have fået udgivet et sponsoreret blogindlæg eller ved at have meldt din hjemmeside til et webkatalog. Det er et faktum, at acquired links virker, men du bør også have earned links, hvis du skal have skabt en naturlig linkprofil.
- Sociale signaler – Autoritet kan skabes på flere forskellige måder. Det kan ske gennem linkbuilding, men du kan også opnå autoritet gennem de sociale medier. Forsøg derfor at skabe noget indhold, som folk har lyst til at dele og interagere med på de sociale medier.
SEO bør udføres på baggrund af en søgeordsanalyse
Hvis du skal i gang med søgemaskineoptimering, og hvis du har et meget stort ønske om at få en masse gode placeringer i søgeresultaterne, så skal du vide, hvad en søgeordsanalyse er, hvordan du udarbejder den, og hvordan du bruger den aktivt i dit arbejde.
Meget af arbejdet med søgemaskineoptimering kan – og bør – nemlig udføres på baggrund af en søgeordsanalyse. Dette gælder ikke kun, når der skal udarbejdes tekstindhold til ens hjemmeside. Det gælder også, når vi taler interne links, linkbuilding og meget mere. Kort og godt er det vigtigt, at du ved, hvilke søgeord dine potentielle kunder bruger. Dette finder du kun ud af ved at lave eller få lavet en søgeordsanalyse.
En søgeordsanalyse giver dig svar på følgende:
- Hvilke søgeord og søgefraser bruger mine potentielle kunder?
- Hvor høj er søgevolumen på de respektive søgeord og søgefraser?
- Hvor hård er konkurrencen på de givne søgeord og søgefraser?
Som du måske kan regne ud, så er det med at få udarbejdet en søgeordsanalyse et rigtig godt sted at starte. Du får jo ikke meget ud af at udarbejde en lang og grundig SEO tekst, hvis du ikke formår at inkorporere de keywords, som brugerne rent faktisk benytter sig af.
Hvis det mod forventning viser sig, at der ikke bliver søgt på de varer eller ydelser, som du sælger, hvilket er usandsynligt, så betyder det selvfølgelig, at det potentielle udbytte er begrænset.
Global, national eller lokal SEO?
En af de gode ting ved søgemaskineoptimering er, at man kan nå meget bredt ud, men man kan også sagtens målrette sin søgemaskineoptimering og gøre markedsføringen mere konkret og snæver. Det afhænger helt og aldeles af, hvilken type virksomhed man driver, og hvem ens målgruppe er.
I dette afsnit vil jeg gøre dig klogere på henholdsvis global, national og lokal SEO. Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet, men det kan være en fordel at kende til de forskellige former for søgemaskineoptimering.
Global SEO er interessant for dig, der driver en international forretning, eksempelvis en webshop, der kan betjene kunder i hele verden. I den anledning skal du overveje, om du blot vil have én hjemmeside, eller om du vil have en hjemmeside til hvert land. Global SEO er også kendt som international SEO. Har du overvejet, hvor mange flere kunder du ville kunne få, hvis du også var til stede på nogle af de udenlandske markeder?
National SEO er for dig, der driver en virksomhed, der kun fokuserer på ét land, eksempelvis Danmark. I den forbindelse skal du udelukkende fokusere på, hvilke søgeord de danske forbrugere bruger, og hvilke tiltag dine danske konkurrenter bruger for at opnå gode placeringer i søgeresultaterne. Søgemaskineoptimeringen skal være national fokuseret, hvis du sælger dine varer eller ydelser på tværs af landet.
Lokal SEO er også noget, som rigtig mange virksomheder kan gøre klogt i at fokusere på. Lokalt er relativt, men som regel vil man målrette sin søgemaskineoptimering mod en bestemt landsdel, by eller bydel. Det kunne f.eks. være Nordsjælland, København eller Nørrebro. Lokal SEO er interessant for de virksomheder, der på den ene eller anden måde er geografisk afgrænset. Det kunne f.eks. være en bager, frisør, massør, tømrer eller psykolog. Massør på Nørrebro eller tømrer i Nordsjælland er begge eksempler på lokale søgninger.
Søgemaskineoptimering guide: Disse 10 ting vil sikre dig bedre placeringer
Du bliver helt sikkert skuffet, hvis du tror, at man kan opnå gode placeringer blot ved at læse en søgemaskineoptimering guide og implementere nogle hurtige tiltag.
Ligesom med så meget andet, man ønsker at opnå, kræver det hårdt arbejde og tålmodighed. Selvom det ikke er nogen nem opgave at få adgang til toppen af søgeresultaterne, så er det bestemt heller ikke umuligt. Det er muligt, at dine konkurrenter har både mere indhold og flere links end dig på nuværende tidspunkt, men det betyder ikke, at du ikke kan vælte dem af pinden på sigt.
Jeg kan desværre ikke trylle, men jeg vil gerne give dig nogle tips og tricks til at opnå mere synlighed i søgeresultaterne. Handler du på disse tips og tricks, så er det meget sandsynligt, at du vil opleve en positiv effekt i den nærmeste fremtid.
10 tips til at opnå bedre placeringer og dermed mere synlighed:
- Læg en SEO strategi – Du har brug for en skudsikker plan (en strategi) for at indfri dine ønsker om mere synlighed i søgeresultaterne. Strategien skal ikke kun tage højde for dit udgangspunkt, dine mål og dine konkurrenter. Det vil også være en god idé at beskrive, hvilke tiltag du vil bruge for at opnå de givne mål. Det strategiske arbejde med søgemaskineoptimering kan være yderst spændende, men det kan også være en stor udfordring, hvis søgemaskineoptimering stadig er nyt for en. Derfor kan det være en god idé at få professionel hjælp på strategifronten.
- Forvent ikke resultater med det samme – SEO kan være en stor mundfuld for de personer, der er mindre tålmodige. Du kan nemlig ikke forvente, at det arbejde du udfører i dag giver pote hverken i morgen, i næste uge eller i næste måned. Det kan tage mange måneder, før det kaster nogle resultater af sig, og det skal du være indstillet på.
- Outsourc dig ud af tingene – Søgemaskineoptimering indeholder rigtig mange forskellige elementer og facetter, og du kan gøre rigtig mange forskellige ting for at fremme din hjemmesides synlighed i søgeresultaterne. Du kan skrive tekster til din hjemmeside, bygge links, fintune dine sidetitler og metabeskrivelser, hastighedsoptimere din hjemmeside og meget, meget andet. Det er ikke sikkert, at det er realistisk, at du kan nå det hele selv, hvorfor det kan være en god idé at outsource noget af det.
- Sørg for, at der er styr på trackingen – For at vurdere, om dit arbejde med søgemaskineoptimering rent faktisk giver pote, skal der være helt styr på trackingen. Til dette formål kan du bruge forskellige værktøjer. I første omgang bør du opsætte Google Analytics (GA), der bl.a. giver dig viden om, hvor mange af dine besøgende der har fundet vej til din hjemmeside via søgemaskinerne.
- Kig dine konkurrenter over skuldrene – Du har i forvejen sikkert rigtig godt styr på, hvad dine konkurrenter foretager sig, men ved du også, hvordan de griber deres søgemaskineoptimering an? Ellers bør du begynde at kigge dem over skuldrene. Det bedste vil selvfølgelig være, hvis du altid er et skridt foran dem, men det er bestemt også en god idé at lade sig inspirere af noget af det, som konkurrenterne gør godt (og undgå det, de gør mindre godt).
- Vægt altid brugeroplevelsen højest – Google belønner hjemmesider, der skaber en god brugeroplevelse – med alt hvad det indebærer (godt indhold, hurtig hjemmeside, høj sikkerhed osv.). Derfor bør du altid vægte brugeroplevelsen højere end noget andet. Det er også derfor, at du bør skrive dine tekster til brugerne og ikke til søgemaskinerne. Hvis brugerne elsker dit indhold, så gør søgemaskinerne det typisk også.
- Gå efter relevante og stærke links – Har du også svært ved at stjæle de sjove placeringer fra dine konkurrenter, så skyldes det måske, at du ikke har en stærk nok linkprofil. Er det tilfældet, så bør du begynde at jage relevante og stærke links. Optimalt set skal du have nogle hjemmesider inden for samme branche til at linke til din hjemmeside. Endnu en gang vægtes kvalitet højere end kvantitet, så det er bedre at få 5 links fra relevante og autoritære sider end 15 links fra helt nye hjemmesider uden styrke eller relevans.
- Hold dig up-to-date på Googles algoritmer og opdateringer – Google kan af og til være et kompliceret bekendtskab. Det er nemlig en kendsgerning, at deres algoritmer hyppigt ændres, ligesom de jævnligt kører større eller mindre opdateringer, der kan vende op og ned på placeringerne i søgeresultaterne.
- Vær ikke bange for at eksperimentere – De fleste har en holdning til, hvilke tiltag der er de mest effektive, når vi taler søgemaskineoptimering, men det forholder sig sådan, at det er forskelligt, hvad der fungerer fra branche til branche. Eksempelvis kan man i visse brancher være mere aggressiv med sin linkbuilding end i andre brancher. For at finde ud af, hvad der fungerer bedst i din branche, kan du med fordel eksperimentere.
- Få lavet en søgeordsanalyse og opdatér den jævnligt – Dette tip kunne i princippet godt være placeret som det første, da det er noget af det første, du skal gøre – at få lavet en søgeordsanalyse. Søgeordsanalysen bør i øvrigt opdateres og fintunes jævnligt, så den altid står knivskarpt.
Hvornår kan jeg forvente at se resultater?
Dette spørgsmål er et, som de fleste – selv SEO eksperter – har svært ved at svare på. Det er nemlig rigtig svært at vide, hvor lang tid der går, inden du for alvor begynder at se resultater.
Først og fremmest har alderen på din hjemmeside noget at sige. Er der tale om en helt ny hjemmeside, så skal du i første omgang have vist dit værd over for søgemaskinerne.
Første udfordring er at få indekseret hjemmesiden. Dette plejer dog at være relativt let, hvis der blot er styr på den tekniske SEO. Skal man dog kunne opnå topplaceringer på sigt, så skal der også gøre noget ved indholdsdelen og linkbuildingen.
Det er altså umuligt at sige, hvor hurtigt søgemaskineoptimering virker, men tvivl ikke på, om ressourcerne er givet godt ud. Investeringen i søgemaskineoptimering kan nemlig tjene sig selv hjem mange gange.
Spørgsmålet er også, hvornår du er tilfreds – forventer du bare at ligge på side 1, eller har du ambitioner om top 3 placeringer? Jo højere forventninger og større mål, desto længere tid skal du forvente, at der går. I nogle brancher, med lav konkurrence, kan det dog gå hurtigt.
En god tommelfingerregel lyder på, at det tager omkring 6-12 måneder at opnå mærkbare resultater med søgemaskineoptimering. Derfor er tålmodighed en vigtig egenskab.
Søgemaskineoptimering er ikke forbeholdt en bestemt type virksomhed
Din virksomhed behøver naturligvis ikke at tilhøre en specifik branche eller være 100 % online-baseret, før det giver mening at bruge ressourcer på søgemaskineoptimering. Det hænger nemlig sådan sammen, at stort set alle virksomheder vil kunne opnå resultater gennem SEO.
SEO virker i øvrigt godt, hvad end vi taler B2B eller B2C. Det er dog meget naturligt, at søgevolumen er markant højere, når vi taler B2C (idet der er mange flere forbrugere end virksomheder).
I princippet vil alle virksomheder, der har et ønske om at opnå øget synlighed og få flere kunder kunne arbejde med søgemaskineoptimering med god grund. Det er nemlig en meget effektiv kilde til begge dele. Og så er det en markedsføringsmetode, der kan give dig trafik langt ud i fremtiden, uden at du skal betale X kr. pr. klik (som du er vant til med f.eks. Google Ads).
Bemærk i øvrigt, at man ikke nødvendigvis behøver at have et stort markedsføringsbudget for at kunne udføre søgemaskineoptimering. I et af de senere afsnit skal jeg nok sætte nogle ord på, hvad søgemaskineoptimering koster.
Hold godt øje med dine konkurrenter og deres SEO-indsats
Jeg har allerede været kort inde på det, men jeg vil gerne sætte nogle flere ord på det – nemlig det med at overvåge konkurrenterne. Du kan nemlig lære rigtig meget af dine konkurrenter, når det kommer til søgemaskineoptimering.
Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken i arbejdet med søgemaskineoptimering. Der er helt sikkert mange af dine konkurrenter, der har arbejdet med forskellige tiltag og fundet ud af, hvad der har fungeret bedst. Derfor bør du undersøge, hvad der gør, at netop dé konkurrenter rangerer så godt i søgeresultaterne. Er deres indhold eksemplarisk? Har de en solid linkprofil? Har de en høj domænealder? Det er sjældent kun én ting, der gør det, men nogle rankingfaktorer er bare mere markante og betydningsfulde end andre.
Du skal naturligvis ikke gøre alt, hvad dine konkurrenter gør, men du kan med fordel lade dig inspirere af nogle af deres tiltag. Det kan f.eks. være, at de har formået at skabe et indholdsunivers, hvor de på en naturlig måde har inkorporeret de mest værdifulde keywords, eller at de har fået en masse mere eller mindre naturlige links ved at udarbejde infografikker. Måske kan du bruge nogle af de samme tiltag i dit arbejde med søgemaskineoptimering.
I næste afsnit vil du kunne læse (og lære) en masse om, hvilke værktøjer du kan bruge til SEO, eksempelvis til at overvåge dine konkurrenter.
SEO tools: Disse værktøjer hører til blandt de bedste
SEO tools – eller bare SEO værktøjer – er helt naturligt et emne, der fanger rigtig mange af dem, der arbejder med online marketing, eller mere konkret søgemaskineoptimering.
Skal man kunne arbejde målrettet og professionelt med det, så kan man ganske enkelt ikke undvære et eller flere værktøjer. Dog kan værktøjer i nogle tilfælde gøre mere skade end gavn, hvis man ikke forstår at bruge dem rigtigt. Derfor anbefaler jeg, at du vælger et eller to værktøjer, som du specialiserer dig i. I dette afsnit vil jeg gennemgå nogle af de SEO værktøjer, som jeg selv er glad for at bruge.
Ahrefs – Ahrefs er ikke bare et SEO værktøj. Det er et af de absolut bedste og mest populære SEO værktøjer på markedet lige nu. Rigtig mange danske og udenlandske SEO eksperter bruger netop dette værktøj, og det er selvfølgelig ikke uden grund. Ahrefs byder efterhånden på en verden af forskellige funktioner. Via Ahrefs kan du f.eks. udføre søgeordsanalyser via Keyword Explorer, holde øje med rangeringer via Rank Tracker og skabe dig et overblik over din og konkurrentens linkprofil via Site Explorer. Foruden de mange funktioner, så er Ahrefs kendt for at være et yderst brugervenligt værktøj. I starten er der en masse nye funktioner og begreber, du skal sætte dig ind i, men du vil hurtigt kunne vænne dig til værktøjet.
StoryBase – StoryBase er også et uundværligt værktøj, når man beskæftiger sig med søgemaskineoptimering. Værktøjet kan i hvert fald være en kæmpe hjælp, når man skal arbejde på at forbedre indholdsdelen på sin hjemmeside. StoryBase er på mange måder et fremragende supplement – hvis ikke erstatning – til Google Keyword Planner. Via værktøjet kan du nemlig få en verden af gode idéer til, hvad du kan skrive om, med udgangspunkt i hvad der bliver søgt på. Dette værktøj vil derfor være rart at have ved hånden, når den vigtige søgeordsanalyse skal udarbejdes.
Majestic SEO – Majestic SEO er en direkte konkurrent til Ahrefs. Dog har dette værktøj færre funktioner, men er til gengæld en del billigere. Du bør kigge nærmere på Majestic SEO, hvis du gerne vil have et prisvenligt værktøj til at holde styr på både dine og konkurrenternes linkprofiler. Majestic SEO giver dig et godt overblik over både nye og tabte links, ligesom du får et overblik over, hvilke ankertekster du har brugt. Dette kan hjælpe dig med at forbedre din linkindsats og på den måde opnå bedre placeringer.
Der findes også gratis værktøjer
I forrige afsnit blev du præsenteret for en række gode SEO værktøjer, der bliver brugt af professionelle i store dele af verden. Fælles for føromtalte værktøjer er dog også, at de alle koster penge. Og selvom det koster penge at tjene penge, så er det meget naturligt, at man gerne vil holde sine omkostninger nede. Vil du også gerne i gang med søgemaskineoptimering uden at skulle brænde hele budgettet af, så bør du være bekendt med nogle af de mange gratis værktøjer, der findes derude.
Der findes efterhånden gratis værktøjer til alt inden for SEO – både i forhold til keyword research, rank tracking og meget andet. Nogle af disse vil du blive introduceret for herunder.
Disse gratis SEO værktøjer skal du tjekke ud:
- Google Keyword Planner (find frem til de vigtigste keywords i din branche)
- Google PageSpeed Insights (få indsigt i, hvor hurtig din hjemmeside er, og hvilke udfordringer du bør kigge på)
- Ubersuggest (bruges til at finde relevante søgeord og søgefraser)
- Google Trends (find ud af, hvad der trender lige nu)
- Answer The Public (få indsigt i, hvad brugerne stiller af spørgsmål)
Du kan evt. starte med nogle af de gratis værktøjer, indtil der er budget til nogle af de betalte. Der er i hvert fald SEO værktøjer for enhver smag og budget – og heldigvis for det.
Søgemaskineoptimering pris: Hvad koster det?
Næsten al markedsføring koster penge, og søgemaskineoptimering er da heller ingen undtagelse (selvom det faktisk kan gøres gratis).
Det er svært at skabe markante resultater med søgemaskineoptimering uden at investere i det. Vælger du gør-det-selv vejen, så kan du selvfølgelig gøre det billigt eller sågar gratis. Dog kan der som bekendt være udgifter til SEO værktøjer, ligesom der vil dukke udgifter op, hvis du vælger at outsource eksempelvis tekstforfatning og / eller linkbuilding.
I princippet vil man dog kunne gøre det meste selv, hvis man har mod på det og tid til det. Spørgsmålet er så bare, om du har evnerne og tiden til at skabe de bedste forudsætninger for at rangere godt i søgeresultaterne.
Skal jeg hjælpe dig med din søgemaskineoptimering, så afhænger prisen af, hvad du ønsker hjælp til. Jeg er bevidst om, at hver enkelt virksomhed har forskellige behov, mål og præferencer, hvorfor jeg arbejder med skræddersyede løsninger. Derfor vil du ikke kunne finde en prisoversigt på min hjemmeside. Til gengæld kan jeg fortælle, at jeg kører med en timepris på 1.200 kr. ekskl. moms. Du opnår en lavere timepris, hvis du vælger at indgå et længerevarende samarbejde.
SEO er ikke nødvendigvis billigt, men vælger du at outsource det, så kan du glæde dig over, at du kan frigøre mere tid til andre ting, som du brænder mere for og er dygtigere til. Jeg kan ikke garantere dig resultater, når det kommer til søgemaskineoptimering, men det er naturligvis min ambition, at du skal kunne tjene de investerede penge hjem mange gange.
Ønsker du et uforpligtende tilbud på professionel søgemaskineoptimering af din hjemmeside? Så kontakt mig i dag og lad os se, om vi er et match.
Søgemaskineoptimering for begyndere: Sådan bliver du klogere på emnet
Søgemaskineoptimering for begyndere er noget, der vækker stor interesse i øjeblikket – det sker selvfølgelig i takt med, at flere og flere får øjnene op for de muligheder, som søgemaskineoptimering åbner op for.
SEO kan godt virke en smule kompliceret, når man er helt grøn på området, men er man åben for at lære noget nyt og suge viden til sig, så vil man hurtigt kunne dygtiggøre sig inden for feltet. Der findes dog ikke kun én, men op til flere kilder til mere viden om søgemaskineoptimering. Nogle af disse kilder vil du blive præsenteret for nedenfor.
Sådan dygtiggør du dig inden for SEO:
- Prøv et SEO kursus – I dag findes der stort set kurser inden for alle emner, og søgemaskineoptimering er naturligvis ingen undtagelse. De fleste SEO kurser varer en halv eller hel dag. Det er måske ikke nok tid til, at du kan blive decideret SEO ekspert, men du vil helt sikkert kunne få det grundlæggende på plads, og dét er i sig selv meget værdifuldt. Overvej derfor, om ikke et SEO kursus kunne være noget for dig.
Du kan muligvis søge tilskud til disse kurser, hvis du er arbejdsløs. Det er i hvert fald værd at undersøge.
- Læs bøger om SEO – Er du en vaskeægte læsehest, eller kan du bare godt lide at læse på dine ferier, så kan du da lige så godt dykke ned i nogle SEO bøger. I den forbindelse har jeg dog lige én vigtig ting at indskyde; skal du have noget ud af at læse SEO bøger, så er det meget vigtigt, at bøgerne er af nyere datoer. De bøger om SEO, der blev skrevet for tre eller ti år siden er nemlig ikke meget værd i dag. Der er trods alt sket meget inden for søgemaskineoptimering de senere år.
- Se videoer om SEO – En anden idé er at gå på opdagelse i nogle af de utallige videoer, der er lavet om søgemaskineoptimering. Der findes både danske og udenlandske videoer, der gør dig klogere på forskellige områder inden for søgemaskineoptimering. Globalt kan du gøre klogt i at følge SEO eksperter som Brian Dean, Matt Diggity, Neil Patel og Ahrefs (sidstnævnte er som bekendt et SEO værktøj). Du kan følge alle disse personer / brands via YouTube, hvor der er masser af godt videoindhold om SEO.
- Læs med på fora – Sidst, men ikke mindst er der mulighed for at blive klogere på søgemaskineoptimering ved at læse og deltage på markedsføringsrelaterede fora. I Danmark kan du f.eks. kigge nærmere på Amino og Marketers, hvor der jævnligt kører debatter omhandlende søgemaskineoptimering. Det er også via disse fora, at du kan bede om feedback på din hjemmeside.
Derfor skal du arbejde med søgemaskineoptimering
Har du stødt på fænomenet søgemaskineoptimering op til flere gange, og har du i den forbindelse overvejet, om det kunne give mening for dig at arbejde med?
I så fald vil du kunne drage stor nytte af at læse dette afsnit til ende. Jeg vil nemlig komme ind på, hvorfor du vil gøre klogt i at arbejde med søgemaskineoptimering.
I de over 10 år jeg har beskæftiget mig med søgemaskineoptimering, er jeg utallige gange blevet bekræftet i, hvorfor det er noget, der er værd at bruge ressourcer på. Ønsker du at blive klogere på, hvad jeg har erfaret, så læs videre.
Gode grunde til at prioritere søgemaskineoptimering:
- Man kan komme billigt (eller sågar gratis) i gang – En af fordelene ved søgemaskineoptimering er, at man kan komme meget billigt eller endda gratis i gang. Det er nemlig noget, man selv kan give sig i kast med. Dog skal man selvfølgelig vide, hvad man laver, hvis det rent faktisk skal give resultater. Det eneste du skal investere er i bund og grund din tid.
- De organiske søgninger stiger hvert år – Google bliver brugt mere og mere, og derfor er det også mere værdifuldt end nogensinde før at rangere i toppen af søgeresultaterne. Det er desuden meget tænkeligt, at antallet af søgninger blot vil fortsætte med at stige. Dine topplaceringer i dag kan derfor ende med at blive meget mere værd om et eller to år, hvis søgevolumen fortsætter med at stige, som den har gjort hidtil. Dog må du også forvente, at konkurrencen bliver hårdere.
- Du kan målrette din markedsføring med udgangspunkt i brugernes søgeadfærd – I stedet for at tage højde for faktorer som alder og køn kan du med søgemaskineoptimering tage udgangspunkt i søgeord og søgefraser. På den måde kan du drive noget meget relevant trafik til din hjemmeside. Du ved nemlig med sikkerhed, at de besøgende interesserer sig for de varer eller ydelser, du sælger, når de vælger at bruge de søgeord, der kendetegner dine varer eller ydelser.
- Det har ofte en høj ROI – SEO byder ofte også på en høj ROI (Return On Investment). Det betyder, at du får det maksimale ud af dit markedsføringsbudget. Dermed ikke sagt, at man skal satse alt på søgemaskineoptimering. Der bør også suppleres med andre former for online markedsføring.
Spørgsmål og svar om SEO
Hvad betyder SEO?
SEO er den amerikanske forkortelse for Search Engine Optimization. På dansk kalder vi det søgemaskineoptimering. Søgemaskineoptimering handler om at optimere sin hjemmeside mod søgemaskinerne. I den anledning kan man arbejde med både teknisk SEO, content SEO og linkbuilding SEO. Det hele har indflydelse på, hvordan ens hjemmeside bliver placeret i søgeresultaterne.
Hvad er SEO tekster?
SEO tekster er tekster, der er skrevet med det formål at opnå bedre placeringer i søgeresultaterne. Den perfekte SEO tekst skal ikke blot have den rette længde, men også være opbygget på den rigtige måde og desuden indeholde de rigtige søgeord. Din opgave bliver at skabe indhold, der er bedre end konkurrenternes, så søgemaskinerne vælger at favorisere dig og din hjemmeside.
Hvad er onpage SEO?
Onpage SEO omfatter al den søgemaskineoptimering, der bliver udført på selve din hjemmeside. Det gælder bl.a. hastighedsoptimering, intern linkbuilding, sitemap, tekstindhold, billeder og meget, meget mere. Det er en vigtig del af SEO, men det kan selvfølgelig ikke stå alene (der skal også linkbuilding til).
Hvordan SEO optimerer man?
Man kan SEO optimere på mange forskellige måder – nogle er mere effektive end andre.
Helt overordnet skal man arbejde med sin hjemmeside både internt og eksternt. Den interne del består bl.a. af at skabe en hurtig og brugervenlig hjemmeside med godt indhold, mens den eksterne del består af at bygge stærke backlinks. Rul evt. op på siden, hvis du ønsker at læse vores gode tips til at opnå bedre placeringer i søgeresultaterne.
Søren Skriver
Digital Marketing Specialist
+10 års erfaring med digital markedsføring.