Få hjælp til søgeordsanalysen
Søgemaskineoptimering, der udføres på baggrund af en gennemarbejdet søgeordsanalyse giver ofte både højere placeringer i søgeresultaterne, øget trafik og øget omsætning.
Analysen giver dig værdifuld viden om, hvilke søgeord og søgefraser dine potentielle kunder bruger, når de søger information om de varer eller ydelser, som du sælger i din forretning. Denne viden kan omsættes til imponerende resultater, hvis analysen bruges på den rigtige måde.
Du har sandsynligvis en idé om, hvilke søgeord dine potentielle kunder og din målgruppe bruger, men hvis du ikke har et indgående kendskab til deres søgeadfærd, så går du potentielt set glip af en masse synlighed, trafik og omsætning.
Ønsker du at få det maksimale ud af din søgemaskineoptimering, så kan du med god grund få lavet en søgeordsanalyse.
I løbet af min karriere har jeg udarbejdet hundredevis af søgeordsanalyser, der med korrekt eksekvering har skabt markant organisk vækst for mange af mine kunder. Sådanne resultater vil jeg også kunne skabe for dig og din virksomhed.
Søren Skriver
Digital Marketing Specialist
+10 års erfaring med digital markedsføring.
En god søgeordsanalyse er det første skridt på vejen mod topplaceringer
Uden en god søgeordsanalyse kan du hurtigt komme til at spilde en masse tid og penge på søgemaskineoptimering.
Det er nemlig usandsynligt, at du alene med et godt branchekendskab kan vurdere, hvilke søgeord og søgefraser din målgruppe bruger. Ofte viser det sig, at der bliver brugt nogle helt andre udtryk, ord og spørgsmål, end man havde forestillet sig.
At udføre søgemaskineoptimering uden at inddrage en søgeordsanalyse svarer lidt til at bygge et hus uden et fundament. Søgeordsanalysen er nemlig selve fundamentet, når du skal søgemaskineoptimere din hjemmeside såvel internt som eksternt.
Med en god søgeordsanalyse bliver du klogere på…
- … hvilke søgeord og -fraser din målgruppe rent faktisk bruger
- … hvor høj konkurrencen er på forskellige søgeord
- … hvor du bør have dit fokus (prioritering)
- … hvilke søgeord dine konkurrenter optimerer deres websites mod
Opsummeret vil søgeordsanalysen give dig en masse uundværlig viden, som du kan bruge til at erobre topplaceringer via målrettet søgemaskineoptimering.
Få lavet en professionel og værdigivende søgeordsanalyse
Det ér både tidskrævende og til tider kompliceret at lave en rigtig god søgeordsanalyse.
Derfor kan det for mange være belejligt at outsource denne del af søgemaskineoptimeringen.
Er dét med at lave søgeordsanalyser ikke lige din stærke side, eller kniber det bare med at finde tid til det, så hjælper jeg gerne med at finde de søgeord, der kan give din virksomhed mere synlighed i søgemaskinerne.
Jeg besidder både stor viden og ekspertise på området, ligesom jeg har adgang til alle de værktøjer, der skal til for at udarbejde søgeordsanalyser, der er både overskuelige, gennemarbejdede og lette at eksekvere på.
Ønsker du en uforpligtende pris på en søgeordsanalyse, der er målrettet din virksomhed og din branche, så kontakt mig gerne. Jeg brænder for at udføre denne form for analysearbejde og vil sætte en ære i at hjælpe dig med at få fundet de helt rigtige keywords, der skaber trafik og konverteringer.
Gode værktøjer til din søgeordsanalyse
For at kunne lave en brugbar søgeordsanalyse vil det være en fordel at have adgang til et eller flere analyseværktøjer.
Med analyseværktøjerne bliver det nemlig let som en leg at finde svar på, hvilke søgeord målgruppen bruger, og hvilke søgeord konkurrenterne prioriterer i deres arbejde med søgemaskineoptimering.
Min erfaring er, at man får det bedste og mest retvisende resultat ved at kombinere flere værktøjer i stedet for at sætte sin lid til ét søgeordsanalyse værktøj. I mit analysearbejde gør jeg af selvsamme grund brug af en lang række forskellige analyseværktøjer, som alle byder på nogle unikke forcer.
Værktøjer til udarbejdelse af søgeordsanalyser gør ikke kun arbejdet lettere, men giver også en større indsigt og fremmer overskueligheden. Derfor kan jeg kun anbefale dig at anvende et eller flere værktøjer, når du skal finde frem til de vigtigste søgeord i din niche.
I dag findes der rigtig mange analyseværktøjer, hvor nogle selvfølgelig er bedre og mere overskuelige end andre. Endvidere er det værd at vide, at der findes både gratis og betalte værktøjer. Det er bl.a. værd at kende til følgende værktøjer og funktioner:
- Google Keyword Planner (gratis)
- Ahrefs Keyword Explorer (betalt)
- Ubersuggest (gratis)
- StoryBase (betalt)
- Google relaterede søgninger (gratis)
I de kommende afsnit bliver du kort introduceret for ovennævnte analyseværktøjer. Fortsæt derfor læsningen, hvis du søger inspiration til at vælge det helt rigtige værktøj.
Google Keyword Planner
Google Keyword Planner er et af de værktøjer, du kan benytte dig af, når du skal foretage en søgeordsanalyse. Googles eget værktøj er langt fra det værktøj, der leverer flest data, men til gengæld er det at betragte som det mest retvisende værktøj. Værktøjet er helt gratis, men det er dog et krav, at du har en Google Ads konto.
Via Keyword Planner kan du indtaste et søgeord, hvorefter du bliver præsenteret for antal månedlige søgninger i gennemsnit, estimeret konkurrence, klikpris og en række andre faktorer. Keyword Planner leverer endvidere relevante søgeordsforslag med udgangspunkt i det udvalgte søgeord. Det er i øvrigt muligt at filtrere på land og sprog, ligesom du med få klik har mulighed for at frasortere bestemte ord.
Ahrefs Keyword Explorer
Ahrefs Keyword Explorer hører til blandt de mest populære værktøjer til søgeordsanalyser overhovedet. Det er desværre ikke gratis, men det er alle pengene værd, hvis du spørger mig. Ahrefs kan meget andet end at finde relevante keywords, idet de giver adgang til en lang række værktøjer, men deres værktøj Keyword Explorer er netop dedikeret til at finde søgeord.
Du kan ved at indtaste et vilkårligt søgeord finde svar på, hvor mange der søger på søgeordet hver måned, hvilke søgefraser der indeholder det givne ord, hvor høj konkurrencen er på søgeordet, hvordan søgeudviklingen har været i en årelang periode og meget mere. Ahrefs Keyword Explorer kommer endda med idéer til, hvilke spørgsmål du med fordel kan besvare på din hjemmeside med udgangspunkt i brugernes søgeadfærd. Via selvsamme tool kan du få et aktuelt overblik over, hvilke hjemmesider der rangerer på det givne søgeord.
Ubersuggest
Blandt de bedste gratis analyseværktøjer er det også værd at stifte bekendtskab med Ubersuggest. For at komme i gang med at bruge dette tool skal du blot klikke dig ind på hjemmesiden, hvor du kan angive et søgeord og et sprog. Klik herefter på søg-knappen og få straks derefter svar på, hvor mange der søger på søgeordet, hvor høj sværhedsgraden er m.v. På resultatsiden vil du også blive præsenteret for relaterede søgeord, spørgsmål og anden relevant data.
Via Ubersuggest har du også mulighed for at analysere dine konkurrenter, hvis du gerne vil kende til deres bedste søgeord trafikmæssigt.
Ubersuggest er nemt at gå til, men sammenlignet med nogle af de mest populære analyseværktøjer, så er det en anelse mere upræcist. Ubersuggest har bl.a. fået kritik for ikke at kunne finde data for en lang række søgninger.
StoryBase
StoryBase er ligeledes et af de værktøjer, der er svære at komme udenom, når emnet er søgeordsanalyser. Vi har at gøre med et danskudviklet værktøj, der udelukkende er sat i verden for at gøre det nemt for dig og andre hjemmesideejere at finde gode idéer til både søgeord og content.
StoryBase belyser bl.a., hvilke sætninger, spørgsmål og relaterede søgeord din målgruppe bruger. Derudover får du en rigtig god indsigt i søgeordenes demografi. Du bliver bl.a. klogere på målgruppens køn og alder, hvilket kan være meget værd, når du skal i gang med at udarbejde content, der taler til målgruppen.
Du har mulighed for at prøve StoryBase gratis i en kortere periode, men derefter vil du blive faktureret et mindre beløb på månedlig basis.
Google relaterede søgninger
Google relaterede søgninger er måske ikke et decideret værktøj, men nærmere en funktion. Om ikke andet er dette guld værd.
Hvis du indtaster et vilkårligt søgeord i Google og ruller ned i bunden af resultatsiden, så vil du under ordene Søgninger relateret til xxx blive introduceret for nogle relaterede søgeord. Er søgeordet f.eks. kaffe, så kan de relaterede søgeord bestå af køb kaffe, kaffe udstyr, kaffe tilbehør, rigtig kaffe osv. I den forbindelse får du ingen oplysninger om, hvor mange der søger på de forskellige søgeord og søgefraser, men den viden kan du nemt få fat i ved at anvende nogle af de omtalte analyseværktøjer.
De forskellige former for søgninger
I udarbejdelsen af en søgeordsanalyse giver det mening at tage højde for forskellige søgehensigter.
Det er i hvert fald betydeligt lettere at udarbejde noget godt indhold, hvis man er bekendt med brugerens intention.
Der findes en række forskellige søgehensigter, hvor de mest almindelige består af følgende:
- Navigationssøgninger
- Informationssøgninger
- Transaktionssøgninger
Du kan med fordel sætte dig ind i de forskellige søgehensigter med henblik på at vurdere, hvor stort potentialet er, og hvor du med fordel kan placere flest ressourcer.
Navigationssøgninger
Navigationssøgninger er søgninger, der indeholder dit brandnavn. Sådanne søgninger vil som regel blive foretaget af personer, der allerede har kendskab til din virksomhed. Navigationssøgninger bliver også kaldet brandsøgninger, fordi det drejer sig om søgninger, der vedrører enten en bestemt person, sted eller forretning.
Som regel rangerer du allerede øverst på søgeord, der indeholder dit virksomhedsnavn, hvorfor det ikke nødvendigvis er her, at du skal lægge flest ressourcer. Er du dog ikke allerede at finde på de søgeord, der relaterer sig til dit virksomhedsnavn, så er det klart værd at prioritere.
Eksempler på navigationssøgninger:
- Sunset Boulevard
- Imerco kontaktoplysninger
- Elgiganten telefon
- Fakta rutevejledning
- Tivoli åbningstider
Informationssøgninger
Informationssøgninger er søgninger foretaget af brugere, der ønsker at indhente information om en given vare, ydelse eller emne. Brugeren har en eller anden udfordring, som der ønskes den bedst mulige løsning på. Det kan f.eks. være, at brugeren er på udkig efter en trin-for-trin guide til at opsætte lamper, nogle tips til at rejse rundt i Asien eller information om, hvilke riskogere der klarer sig bedst i test.
Som hjemmesideejer kan du drive rigtig meget trafik til din hjemmeside, hvis du med afsæt i en søgeordsanalyse ved, hvilke spørgsmål og problemstillinger dine potentielle kunder har. Giver du brugerne en tilfredsstillende løsning på deres udfordring, så kan det måske give en ny kunde i butikken.
Eksempler på informationssøgninger:
- Tegn på forelskelse
- Guide til intimbarbering
- Bedste computerskærm
- Hvordan virker lysterapilamper?
- Hvor mange timers søvn har jeg brug for?
Transaktionssøgninger
Transaktionssøgninger er bestemt også værd at fokusere på. Faktisk er det typisk de søgninger, der giver allerflest penge i kassen. Her har vi nemlig at gøre med købsrettede søgninger, hvor brugerne allerede har fundet ud af, hvilket produkt eller ydelse de vil købe.
Brugerne her er langt i købsfasen og vil ofte have en meget stor købsparathed. Derfor giver det mening at udarbejde landingssider, der gør det nemt for brugeren at købe det givne produkt eller ydelse.
Transaktionssøgninger består typisk af søgefraser, der indeholder ord som billig, køb, pris og lignende.
Eksempler på transaktionssøgninger
- Køb Tiger of Sweden skjorter
- Download budgetskabelon
- PlayStation 5 tilbud
- Billige kaffekopper
Værd at vide om shorttail og longtail søgninger
En søgeordsanalyse belyser sjældent kun deciderede søgeord, men også søgefraser.
Det skyldes, at mange søgninger består af mere end ét ord. I den anledning taler vi om henholdsvis shorttail søgeord og longtail søgeord. Jeg anbefaler at arbejde med begge typer af søgeord, da begge dele kan have stor værdi.
Shorttail søgeord består kun af ét søgeord, mens longtail søgeord indeholder flere ord – som regel mellem 2 og 6 ord.
Det forholder sig typisk sådan, at shorttail søgeord byder på en høj søgevolumen, men til gengæld er konkurrencen som regel høj. Endvidere kan det være svært at vurdere, hvilke intentioner brugeren i virkeligheden har, når der kun søges på ét ord. Longtail søgeord består som bekendt af flere ord, hvorfor disse er mere specifikke, og ofte vil konkurrencen være lavere grundet den mindre søgevolumen.
Eksempler: Et godt eksempel på et shorttail søgeord er jakkesæt, som er et bredt søgeord med rigtig mange søgeforespørgsler. Sælger du jakkesæt, så vil du selvfølgelig være interesseret i at ranke på dette søgeord, men da du er i konkurrence med flere hundrede tøjforhandlere, så kan det være svært at rangere på dette søgeord. Derfor kan det give mening at kigge på longtail søgeord som køb jakkesæt på nettet, slimfit jakkesæt til mænd eller grønt jakkesæt med store knapper. Ofte vil de specifikke og detaljerige søgninger – longtail søgeord – byde på højere konvertering og vil derfor trods en mindre søgevolumen være interessante.
Hvad er et godt søgeord?
Der findes desværre ikke én definition på et godt søgeord.
Derfor er der heller ikke noget at sige til, at du kan have svært ved at vurdere, hvorvidt et søgeord er godt eller ej. Jeg har mange års erfaring med at vurdere værdien af søgeord, så jeg kan naturligvis komme med nogle tips til, hvad du skal kigge på, når du skal finde ud af, om et søgeord er værd at satse på.
Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at der er flere faktorer, der spiller ind, når det kommer til at vurdere et søgeords værdi. Det drejer sig om følgende faktorer:
- Søgevolumen
- Relevans
- Konkurrence
Søgevolumen
En af de vigtigste faktorer er søgevolumen.
Kort og godt handler søgevolumen om, hvor mange der søger på det givne søgeord eller søgefrase. Jo højere søgevolumen er, desto flere besøgende vil du potentielt set kunne drive til dit website, hvis du er i stand til at positionere dig i toppen af søgeresultaterne. Dog skal du huske på, at der ofte er en naturlig sammenhæng mellem søgevolumen og konkurrencen. Er søgevolumen høj, så er der sandsynligvis mange af dine konkurrenter, der vil gå efter det samme søgeord.
Der behøves ikke nødvendigvis at være mange tusinde søgninger på et søgeord for, at det er værd at arbejde med. Ikke desto mindre er det vigtigt at sikre sig, at der rent faktisk er nogle, der søger på det givne søgeord, inden man sætter gang i en masse optimeringsarbejde.
Søgevolumen er noget af det, jeg lægger stor vægt på, når jeg laver en søgeordsanalyse, idet det kun giver mening at arbejde med søgeord, der er potentiale i.
Relevans
En anden meget vigtig faktor er relevans.
Søgeord er som udgangspunkt relevante, hvis der er tale om søgeord, der kan skabe relevant trafik, der vil give en eller anden form for konvertering. Igen er det nødvendigt at kende brugerens søgehensigt. Mener du, at indholdet på din hjemmeside kan indfri brugerens behov, så vil det være relevant at være synlig på den givne søgning.
Driver du f.eks. en webshop, hvor du sælger fodboldtøj, så vil søgeord som billige fodboldtrøjer, køb fodboldtøj og gule fodboldstrømper være relevante, mens søgeord som håndboldtøj, modetøj og tøj til børn vil være mindre relevante.
Igen handler det om at prioritere og tage stilling til, hvilke søgeord der vil kunne skabe mest trafik og omsætning.
Konkurrence
Slutteligt er det værd at vurdere konkurrencesituationen.
En god søgeordsanalyse bør ikke kun indeholde informationer om, hvor høj søgevolumen er, men bør også belyse sværhedsgraden. Det er nemlig en kendsgerning, at nogle søgeord er sværere at rangere på end andre.
Nogle søgeord er så konkurrenceprægede, at der antageligvis skal investeres flere hundredetusinde kroner i søgemaskineoptimering, hvis man skal have en chance for at blande sig i toppen af søgeresultaterne.
Søgeordsanalyse guide: Seks gode tips til din analyse
Selvom jeg rigtig gerne vil hjælpe dig med at finde frem til de mest relevante søgeord i din niche, så har jeg stor respekt for, at du gerne vil lave din egen søgeordsanalyse.
Har du mod på det, så gennemgå min korte søgeordsanalyse guide og kast dig ud i det. Nedenfor får du seks gode tips til at udarbejde en værdifuld analyse:
- Lav analysen, inden du sætter forskellige tiltag i gang vedr. søgemaskineoptimering
- Brug altid mere end ét analyseværktøj (så er du godt dækket ind)
- Undervurdér ikke værdien af longtail søgeord og relaterede søgeord
- Undersøg, hvilke søgeord dine konkurrenter har fokus på (god inspiration)
- Få lavet en ny søgeordsanalyse en gang om året (søgeadfærden ændrer sig konstant)
- Brug hv-spørgsmål som søgeord (kan give rigtig meget trafik)
Søgeordsanalyse pris
Hvad koster en søgeordsanalyse?
Prisen kommer selvfølgelig an på, om du selv – helt eller delvist – står for analysearbejdet, eller om du outsourcer det hele til et bureau eller en freelancer.
Laver du søgeordsanalysen selv, så investerer du ikke andet end din tid. Du kan også vælge at gå med den professionelle løsning, hvor du får en ekspert til at analysere sig vej til de mest værdifulde søgeord i din niche.
Jeg kører ikke med én fast pris, idet omfanget kan variere fra analyse til analyse. Du skal ikke desto mindre være velkommen til at skrive til mig, hvis du vil have udarbejdet en skarp pris på en komplet søgeordsanalyse.
Spørgsmål og svar om søgeordsanalyser
Hvordan laver man en søgeordsanalyse?
Ved at gøre brug af god gammeldags brainstorming og analyseværktøjer er det muligt at lave en søgeordsanalyse.
Du skal helt konkret undersøge, hvilke søgeord din målgruppe bruger, når de søger efter dit produkt. Når du har fundet frem til en lang række søgeord, så skal du vurdere dem med afsæt i vigtige faktorer som konkurrence, søgevolumen og relevans. Slutteligt skal du prioritere søgeordene, idet det kan være svært at arbejde med et hav af forskellige søgeord på en gang.
Hvorfor er det en god idé at lave en søgeordsanalyse?
Det er en god idé at lave eller at få lavet en søgeordsanalyse, idet det vil skabe et godt fundament for dit SEO-arbejde.
Når du ved, hvilke søgeord din målgruppe bruger, så ved du præcis, hvilke søgeord du skal optimere mod. Det betyder, at du får det maksimale ud af dine ressourcer, og at du ikke spilder tid og penge på at fokusere på søgeord, der grundet lav søgevolumen og / eller lav relevans ikke vil give værdi til din virksomhed.
Hvem bør få lavet en søgeordsanalyse?
Det korte svar er; alle virksomheder.
En søgeordsanalyse kan ikke kun være guld værd for store virksomheder med kæmpe budgetter. Det er lige så vigtigt for små og mellemstore virksomheder at vide, hvilke søgeord deres potentielle kunder bruger.
Endvidere er søgeordsanalyser ikke forbeholdt visse brancher. Uanset om du driver en tøjbutik, et tømrerfirma, et rejsebureau eller en lægeklinik, vil du derfor kunne få stor glæde af en søgeordsanalyse.
Hvad koster en søgeordsanalyse?
En professionel søgeordsanalyse behøves ikke at koste en mindre formue. Den eksakte pris vil dog variere fra analyse til analyse, da prisen afhænger af tidsforbrug og omfang. Vil du gerne have et uforpligtende tilbud på en søgeordsanalyse, så skriv eller ring til mig.
Søren Skriver
Digital Marketing Specialist
+10 års erfaring med digital markedsføring.